Gastronomi

SLAGERUP

JAKT & VILTVÅRD AB

hunting & gamekeeping

Det bästa köttet

Det bästa kött jag någonsin ätit kom från en ensam och klen älgkalv skjuten med fem skott. Efter urtagning i snöstorm flåddes den snabbt och transporterades hel 100 mil på is i baksätet på en gammal Volvo, varpå den hängmörades på en regnvåt balkong i Ludvika i fem dagar innan den ånyo lades på is och kördes till Skåne för styckning. Vi var oroliga för att hanteringen mer eller mindre förstört köttet.

I efterhand har vi spekulerat om det var kånkandet av slaktkroppen in och ut i bilar och upp och ned för trappor som skapade det spektakulärt välsmakande slutresultatet. Kanske bidrog gnuggandet mot fiberpäls och plyschsäten, när den ensamme jägaren inte orkade bära på annat sätt än i grekisk-romersk stil. Möjligen var kalven redan innan jakten, då den förlorat sin ko och sannolikt var på väg att svälta, ett sällsynt delikat exemplar. Det är svårt att släppa tanken på att vi kanske satsar helt fel när vi skyndar oss till renskurade viltkylar och mörningstimers, utan hellre systematiskt borde Volvo- och fiberpälsmöra allt vilt.


JFE

På jakt efter god mat


Det går att hitta en del godbitar på saluhallen, men de bästa råvarorna måste Du skaffa själv.

Jakten innebär, med goda förberedelser och en aning tur, en fantastisk möjlighet till utmärkta råvaror.  Att tillvarata  viltet på bästa sätt och  förädla vilköttet är för många jaktlag en självklarhet. Trots detta varierar kvaliteten på råvarorna en hel del. Redan vid valet av kula och hela vägen via kylförvaring och mörning fram till finstyckningen finns det avgörande faktorer som påverkar slutresultatet.  Hantering av viltkött ingår som en naturlig del i våra kurser, men vi bistår även jaktlag och markägare med tips och råd kring hur hanteringen av det fällda viltet kan förbättras.

 

Mat på jakt


Det grillas för mycket dålig korv på svenska jakter.


Kyla, trevliga jaktkamrater och en lyckad dag i skogen innebär visserligen omständigheter som kan göra även finsmakare tämligen lättflirtade när det bjuds på en matbit. Att utnyttja dessa omständigheter till att grilla falukorv förefaller emellertid ändå  vara att förspilla ett tillfälle till en utmärkt gastronomisk upplevelse i skogen. På jakter arrangerade av Slagerup Jakt & Viltvård lägger vi alltid lite extra tid och omsorg på att mat och dryck ska hålla samma goda kvalitet som jakten. En varm älggryta med råstekt mandelpotatis över öppen eld eller en  färsk surdegsbaguette med schnitzel på duvbröst är exempelvis utmärkta alternativ till grillad pilsnerkorv. Vi samarbetar även med andra entusiaster, fanatiker och företagare inom förädling av viltkött och tillverkar och röker egen viltkorv och andra charkuterier. Om Du behöver  tips eller hjälp med maten på ett jaktarrangemang bidrar vi gärna!

Slagerup Jakt & Viltvård AB

www.slagerup.se

Djupedalsgatan 6

413 07 Göteborg

Org nr 559022-1676

Godkänd för F-skatt