Ett vanligt misstag är att titta för mycket på priser på vapen och kikarsikten. Välgjorda jaktvapen är visserligen dyra och bra optik kostar en hel del, men de håller länge. För de flesta jägare är det andra kostnader, som transporter, jaktarrenden, utrustning, jaktresor, trofémontage etc, som på sikt står för de stora posterna. Det går att köpa utmärkta och välfungerande jaktvapen till relativt rimliga priser och efter att ha jagat några år vet den nye jägaren oftast bättre vad som passar just honom eller henne. Ta hjälp av rutinerade jaktkamrater, prova olika modeller och läs på ordentligt innan Du investerar i ett riktigt dyrt jaktvapen.
Många tar numera jägarexamen utan att börja jaga, utan ser det som en intressant inblick och lärorik introduktion till hur de svenska viltstammarna förvaltas - och ibland även för att skaffa sig en aning om vad deras respektive egentligen sysslar med i skogen.
Med egna studier och endast grundläggande utbildning inom jaktskytte återstår kostnader för prov och ammunition. Det är i princip omöjligt att komma under 2000 kr för en komplett jägarexamen, även om en släkting råkar vara skytteinstruktör. Det stora flertalet går en kurs med priser på ca 4000 -10.000 kr.
700 kr för det första vapnet och därefter 250 kr per vapen, ljuddämpare eller annan licenspliktig del. För en ny jägare som köper ett kulvapen och ett hagelvapen blir kostnaden för licenser således minst 950 kr.
Du behöver ett godkänt vapenskåp för att förvara vapnen korrekt. De minsta skåpen, med plats för fem vapen, kostar som billigast ca 3000 kr nya och kan hittas begagnade för ca halva priset. (Kontrollera dock att äldre skåp har rätt märkning och fortfarande är godkända.)
Statligt jaktkort - 300 kr per år
Även om Du har möjlighet att låna vapen av en släkting eller familjemedlem, måste du ha licens för vapen av samma typ för att kunna använda vapnet självständigt. Ett rimligt minimikrav för den som ska jaga både med kula och hagel blir därför ett hagelvapen och ett kulvapen. Priserna varierar oerhört på jaktvapen, och några köper begagnade vapen för ett antal tusenlappar, medan andra lägger tiotusentals kronor på två vapen och lika mycket till på kikarsikten av bästa sort.
Jaktradio behövs för många jaktformer och kostar från en tusenlapp och uppåt. Utrustning för vapenvård behövs för att ta hand om vapnen, men behöver inte vara så dyrt. Hörselskydd är naturligtvis ett måste - öronproppar eller billiga kåpor skyddar visserligen hörseln bra, men jakten blir lidande och säkerheten sämre när jägaren inte hör vad som händer i omgivningen, så de flesta väljer sk aktiva hörselkåpor som förstärker svaga ljud men begänsar starka ljud till ofarlig nivå. Aktiva kåpor kostar från 7-800 kr till några tusen beroende på kvalitet.
Nya jägare som saknar egen mark är hänvisade till att försöka komma med i ett jaktlag eller jaga på sk dagjakter eller jaktresor. Dagjakter innebär att jägaren köper in sig på en jakt hos en markägare eller jaktarrangör, som då också står för alla förberedelser, jakthundar etc. För den som har turen att snabbt komma med i ett jaktlag blir det oftast en bra introduktion till jakten och jaktlaget har som regel hundförare med i laget. De flesta jaktlag delar på kostnaderna för jaktarrenden på de marker de jagar på, liksom för foder, åtlar och annat som kan behövas. Beroende på var i landet jaktlaget jagar och hur stora marker de arrenderar hamnar kostnaden för varje medlem på allt mellan 2000-15.000 kr per år.
Att övningsskjuta är en självklarhet för alla jägare. Kostnaden för ammunition varierar stort beroende på vilken kaliber som används, vilket bör vägas in vid val av vapen. Även med en billig kaliber och inköp i större förpackningar blir emellertid kostnaden för övningsammunition något som måste tas med i beräkningen. Även om Du jagar sällan, måste Du ändå övningsskjuta. En skadeskjutning till följd av dåligt skytte är illa nog om Du övat ordentligt, men direkt oetiskt om Du inte övningsskjutit innan jakten. Räkna med minst ett par tusen per år i kostnad för övningsammunition.
Jaktkläder behöver inte vara så dyrt, men det kan var svårt att stå emot en snitsig tweedkeps eller en bra jaktjacka. Handkikare, knivar, termosar, ryggsäckar, avståndsmätare och annat smått och gott brukar efterhand bli oundgängliga. Det finns alltid nya prylar att sakna...