Jägarexamen för akademiker

SLAGERUP

JAKT & VILTVÅRD AB

hunting & gamekeeping


Jägarexamen för akademiker 2018/2019


Efter att ha lyssnat på många nyblivna jägares synpunkter angående kurser de gått inför jägarexamen, har vi utarbetat en kurs särskilt anpassad för dem har svårt att ägna en vardagkväll per vecka under en hel vinter på teorilektioner, men samtidigt vill ha en gedigen introduktion till jakt. Tempot är relativt högt och kräver egna studier.


Efter ett inledande introduktionsmöte studerar Du teori på egen hand under ett antal veckor. Därefter följer under en två veckor lång serie seminarier och föreläsningar. Under en förmiddag följer vi med en hundförare på en närbelägen jaktmark och en eftermiddag ägnas åt skytteträning med hagel på skjutbana.

Efter kursen har Du en god grund att stå på inför teoriprov och det praktiska hagelprovet. Hur mycket träning som behövs för att klara det praktiska skytteprovet för hagel är ofta mycket individuellt, några klarar det efter en enstaka lektion, andra behöver träna mer. Efter den gemensamma skytteundervisningen kan Du enkelt boka in ytterligare träningstillfällen med instruktör, antingen på egen hand eller tillsammans med en eller flera andra kursdeltagare, och naturligtvis också öva på allmänna träningstider på skjutbana utan instruktör. Kursen innehåller all grundläggande teori för kulvapen högviltjakt, men eftersom många nya jägare gärna börjar med hagelskytte och småviltjakt har vi valt att flytta ut det praktiska kulskyttet och älgbanan från denna kurs. Det går utmärkt att fortsätta med kulskyttet direkt efter kursen, men man kan också göra som många andra nya jägare och vänta med detta till ett senare tillfälle.

Under kursen ansvarar och deltar en instruktör vid samtliga tillfällen, samt håller i seminarier, men därutöver kommer inbjudna föreläsare och skytteundervisningen sker på skjutbana med särskilda skytteinstruktörer.Kursens upplägg, Göteborg:Seminarier och föreläsningar äger rum i centrala Göteborg.


 • Vardagkväll 18-20.15:

Introduktionsmöte. Föreläsning om jägarexamen, jakt i Sverige och de vanligaste viltslagen. Litteratur och annat material delas ut.


 • Två veckors egen instudering av kurslitteratur.


 • Vardagkväll 18-20.15:

Seminarium jaktlagstiftning, föreläsning jaktformer, föreläsning viltvård.


 • Vardagkväll 18-20.15:

Föreläsning fågeljakt. Seminarium artkännedom fågel och småvilt. föreläsning hagelvapen.


 • Lördag 08-12: Besök på jaktmark med hundförare, träning av avståndsbedömning och säker vapenhantering, kulfång och introduktion till drevjakt med hund. Under säsong släpps hund och kortare  drivjakt förevisas.


 • Vardagkväll 18-20.15:

Seminarium artkännedom högvilt, föreläsning kulvapen och säkerhet, föreläsning kötthantering och viltmat.


 • Lördag 13.00-16.15

Träning hagelskytte på skjutbana, säker vapenhantering, avståndsbedömning och skytte på frångående duva och löpande hare.


Detta ingår i kursen:


 • Fyra teorilektioner om två timmar per tillfälle, med seminarier och föreläsningar.


 • Två halvdagar med praktisk undervisning och skytteträning hagel.


 • Kurslitteratur och kompendier


Detta tillkommer:


 • Egna transporter till skjutbana och jaktmark.


 • Kostnad för övningsammunition

(ca 40 kr per ask om 25 hagelpatroner, ca 8 kr per patron kulvapen klass 1 ).


 • Teoretiskt prov (200 kr)


 • Hagelgevärsprov (340 kr)


 • Grundprov kulgevär (160 kr)


 • Högviltprov (150-200 kr)

Kurslitteratur


Vi använder för denna kurs Svenska Jägareföbundets utbildningspaket Jägarboxen.


I Jägarboxen ingår huvudboken Jägarskolan med ljudbok samt två pocketböcker; Lagen och Studiehandledningen.


(Jägarboxen ingår i kursavgiften och delas ut vid det första kurstillfället. Om Du redan har detta bokpaket, räknas 700 kr av från kursavgiften.)


Utöver utbildningspaketet ovan ingår även styckningsscheman och egna kompendier från Slagerup Jakt & Viltvård, samt Handbok för den nyblivne älgjägaren, av JF Emilsson.

Rekommenderad bredvidläsning


Happy Hunting, Fredrik Lundberg, ISBN: 978-91-1-305940-2

En välskriven och kul bok som beskiver jakten från ett nybörjarperspektiv.Mannerströms viltkokbok, Leif Mannerström, ISBN: 978-91-1-304093-6

En av de absolut bästa kokböckerna för en jägare.